Nå kan du få databriller av sjefen

Jobber du mye med data og har ofte hodepine, skulder- og nakkeplager? Da trenger du kanskje databriller – og arbeidsgiver er pliktig til å betale deler av regningen.

– Vi har flere bedriftskunder, men det er fremdeles en del selskap som ikke har fått med seg at de er pliktige til å tilby ansatte synstest og databriller om de har behov for dette, forteller butikksjef for Øyeoptikk Teigland i Vestre Torggate, Tommy Olsen.

Det er krav fra Arbeidsdepartementet overfor arbeidsgiver at alle arbeidstakere som jobber fremfor dataskjerm store deler av dagen har rett på økonomisk støtte til kjøp av databriller.

– Flere plaget med årene

Behovet for databriller melder seg oftest hos de som har passert 40 år. Selv om du bruker briller til daglig, kan det være behov for et ekstra par briller til dataarbeid. I noen tilfeller melder behovet seg også for de som er yngre.

– Normalt kan vi se skarpt på lang avstand for så raskt å skifte fokus til nært hold. Med årene blir øyelinsen stivere, og vi mister denne fleksibiliteten. Ved slik alderslangsynthet har man gjerne god nytte av et par databriller til skjermbruk, og et par vanlig progressive briller som dekker andre bruksområder, forteller Olsen.

Øyeoptikk Teigland har tre butikker i Bergen, og holder til i Vestre Torggate 8, Strandgaten 3 og ved Åsane Storsenter (Arken).

Øyeoptikk Teigland har et stort utvalg av briller, enten du liker de fargerike eller klassiske. Øyeoptikk Teigland har et stort utvalg av briller, enten du liker de fargerike eller klassiske.
Foto: Janne G. Sørgulen

Gir bedriftene veiledning

Ordinære progressive briller er ikke alltid godt egnet ved dataarbeid. Brilleglassene har et stort øvre område for å se skarpt på fjerne objekter, og et stort nedre område der man ser skapt på nære objekter. Løsningen for de fleste blir da at man bøyer nakken bakover for å se gjennom nærfeltet, slik at man belaster nakke og skuldre mye mer enn nødvendig.

– Bedrifter som inngår en avtale med oss, vil få rådgivning om hvordan plikten skal gjennomføres i praksis, samt gode rabatter på synsundersøkelser og briller. Avtalen gir også de ansatte fordelaktige priser på briller og kontaktlinser til privat bruk, forteller Olsen.

Som en av få optikere i Bergen tilbyr Øyeoptikk Teigland også en totalgaranti. Dette innebærer at de reparerer alle briller uten ekstra kostnad. Tilbudet gjelder bare for bedriftskunder.

Link til forskrift som regulerer databriller, les spesielt paragraf 14-4. Hos Arbeidstilsynet finner du en veiledning av lovverket.

Ved Øyeoptikk Teigland i Vestre Torggate har de et eget verksted drevet av Anne Brith Hanssen. Dermed trenger du ikke vente lenge før brillene dine er reparert. Ved Øyeoptikk Teigland i Vestre Torggate har de et eget verksted drevet av Anne Brith Hanssen. Dermed trenger du ikke vente lenge før brillene dine er reparert.
Foto: Janne G. Sørgulen

Viktig arbeidsverktøy

Hvor stor andel av arbeidsbrillen som sponses av arbeidsgiver varierer. Mens noen bedrifter kan sponse nesten hele brillen, velger andre arbeidsgivere å bare sponser en mindre andel.

– Ofte anbefaler jeg arbeidsgiver om å sette et øvre tak på hvor mye de betaler for innfatning, men ikke på brilleglassene ettersom de er de viktigste. Det er ikke meningen at arbeidsgiver skal betale for dyre designerbriller, men et godt «arbeidsverktøy» for den ansatte, forklarer Olsen.

PÃ¥ brilleverkstedet i Vestre Torggate trengs det mye forskjellig utstyr. På brilleverkstedet i Vestre Torggate trengs det mye forskjellig utstyr.
Foto: Janne G. Sørgulen

Reparerer brillene dine i butikken

Både i Øyeoptikk Teiglands butikk i Åsane og i Vestre Torggate, har de et eget verksted der de reparerer brillene dine.

– Her i Vestre Torggate har vår dyktige verkstedansvarlig Anne Brith Hanssen, de siste 14 år hjulpet kundene våre med alt fra oppretting av briller og nye neseputer, til sliping av glass og erstatte ødelagte glass. Her tar vi også imot oppdrag fra butikken vår i Strandgaten, forteller Olsen.

Du trenger databriller om du …

 • blir rød, tørr, det svir eller klør i øynene etter en lang dag ved dataskjermen.
 • må myse for å fokusere på skjermen.
 • må lene deg fremover mot skjermen eller trekke deg lengre vekk for å se bedre.
 • får ofte hodepine og kan oppleve at teksten på skjermen er utydelig.
 • merker at du får konsentrasjonsproblemer når du blir sliten.
 • blir stiv og anspent i skuldrene og nakken mot slutten av dagen.

Øyeoptikk Teigland

 • Ble startet av optiker Nils Teigland i 1961, etter at han hadde studert både i Norge og Tyskland.
 • Den første butikken ble startet i Vestre Torggate 8, der den også ligger i dag. Senere har Teigland etablert seg i Åsane og i Strandgaten.
 • Øyeoptikk Teigland har rundt 50 års erfaring med tilpassing av kontaktlinser.
 • I Åsane og Vestre Torggate har butikkene et eget verksted. Det gir deg kortere leveringstid ved bestilling og reparasjoner av briller.
 • Følg Øyeoptikk Teigland på Facebook.

Bestill time til synsundersøkelse

Med jevne mellomrom bør en undersøke synet. En øyeundersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker. Undersøkelsen tar omtrent 40 minutter.