Kontaktlinser for alle

Briller kan være flotte i bruk, men noen ganger kan de også være i veien. En løpetur i regnet, en runde i skibakken, en kveld på byen. Det er mange situasjoner hvor et par gode kontaktlinser kan gjøre dagen bedre! Kontaktlinser i dag har blitt så gode at de aller fleste kan få en linse som passer til sitt bruk. Og nei – det er ikke ubehagelige å ha dem på når vi har funnet din perfekte linse!

Hvordan starter jeg med kontaktlinser?

Dersom du ønsker å begynne med kontaktlinser er det et par ting som er lurt å tenke gjennom før du oppsøker optiker. Hva forventes av kontaktlinsene? Er det i spesielle situasjoner du ønsker å bruke dem? Vil du bruke dem så mye som mulig, eller kombinert med briller? På bakgrunn av slike spørsmål kan du og din optiker sammen komme frem til de kontaktlinsene som passer best for deg.

Det er viktig å undersøke øynene når man skal begynne å bruke kontaktlinser. En grundig synsundersøkelse brukes som grunnlag ved en nytilpasning av linser, og vi ser ekstra nøye på øyets fremre deler når vi tilpasser kontaktlinser for å sikre forsvarlig bruk. Når dette er gjort får du prøve kontaktlinsene for å kjenne på hvordan de er å ha på øynene. Som regel kjenner man at det er noe der, men etter meget kort tid vil myke kontaktlinser nesten ikke føles i det hele tatt! Etterpå undersøker vi øynene dine igjen for å se hvordan det oppfører seg med kontaktlinsene på.

Etter dette lærer vi deg å bruke kontaktlinsene. Dette er viktig, da mange komplikasjoner er forårsaket av feilbruk. Bruk av kontaktlinser avhenger av typen, og hvordan du selv ønsker å bruke linsene. Vil du vite mer? Les om linseskolen her.

Etter du har kommet i gang med bruken av linsene anbefaler vi at du kontrollerer øynene 1-2 ganger i året. Ved slike kontroller undersøker vi at både dine øyne og du fremdeles er komfortabel med kontaktlinsebruken. Vi undersøker styrken på kontaktlinsene for å kontrollere at den er riktig, samtidig som vi planlegger for videre bruk. Dette tar ca 20 minutter, og du får innkalling.

Har du spørsmål, så kontakt oss gjerne eller avtale en time til nytilpasning.

Mer informasjon om kontaktlinser finner du her.

Kontaktlinsetyper

Rensesystem

Linsene skal være rene og bakteriefrie før de settes på. Til rensingen finnes en rekke ulike rensesystemer. Din optiker vil velge et som passer for deg og veilede deg i bruken av dette. Hold deg til anbefalt rensesystem. Bruken av ulike rutiner kan skade linsen og kan også forårsake allergiske reaksjoner.

Rengjøring av linsene kan virke arbeidskrevende, men det blir fort en grei rutine. Husk å skifte linsevæske hver dag og bytt til nytt linseetui hver måned.

Slik rengjør du dine linser

  1. Pass på at du har rene hender
  2. Rengjør kontaktlinsene når du tar dem ut
  3. Legg linsen i håndflaten din
  4. Tilfør et par dråper med rengjøringsvæske og bruk lillefingeren til å gni forsiktig innsiden og yttersiden av linsen
  5. Skyll linsen grundig med rengjøringsvæske
  6. Fyll hvert kammer i linseetuiet med væske, ta igjen lokket og la linsene ligge i bløt til du må bytte oppbevaringsvæsken (dette avhenger av hvilken type kontaktlinsevæske du bruker. Se bruksanvisningen for nærmere informasjon)

Ved forkjølelse, influensa og liknende infeksjonssykdommer, skal du ikke bruke linser. Da er immunforsvaret ditt svekket, og muligheten for å få infeksjon øker betraktelig. Husk; En god kontaktlinsebruker har alltid et par briller i bakhånd!

Med jevne mellomrom bør en undersøke synet. En undersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker. Undersøkelse tar omtrent 40 minutter.

Meny