Hvilken type linse skal jeg velge?

Øyeoptikk Nils Teigland hjelper deg med å finne den linsetypen som passer best for ditt behov. Her finner du litt informasjon om de ulike typer som finnes. Du er velkommen til å ta kontakt med oss om du lurer på noe!

Månedslinser passer for de fleste enten du er nærsynt, langsynt eller har skjeve hornhinner. Linsene brukes daglig i en måned, og rengjøres ved å oppbevare dem i linsevæske på natten. Du bytter til nye linser en gang i måneden. Dette er som regel det billigste alternativet. Man kan også få månedslinser med farge på.

Døgnlinser

Dette er månedslinser som kan brukes døgnet rundt. Vanlige linser blir veldig tørre når en sover med dem, og øynene får ikke nok oksygen. Hvis øynene ikke får nok oksygen over tid, vil dette skade øynene. Døgnlinser slipper igjennom seks ganger så mye oksygen som vanlige myke linser. Dette gjør at det ikke er farlig for øynene å sove med disse linsene. Hvis en ikke ønsker sove med dem, kan de også brukes som vanlige månedslinser. Tenk å kunne se godt fra en våkner!

Dagslinser

Dagslinser tas på om morgenen og kastes om kvelden, de varer en dag. De er praktiske om en ikke bruker kontaktlinser så ofte, men bare et par ganger i uken. Det er også greit å ha med denne typen linser på ferie hvor renhold og oppbevaring kan være vanskelig. Også hvis en plages med at månedslinsene er uklare mot slutten av måneden, kan det være greit med dagslinser, da de kastes før slike problemer oppstår. Kom innom og prat med oss for mer informasjon!

Harde linser

Muligheten av å kunne bruke kontaktlinser ble beskrevet av Leonardo da Vinci tilbake i 1508. De første kontaktlinser var laget av glass og ble tilpasset i 1887. Etter at plastmaterialet ble oppfunnet, skjedde det en betydelig utvikling og forbedring av den harde kontaktlinsen.

I dag kan en velge mellom forskjellige linsemateriale med betydelig oksygengjennomgang og bedre tilvenningsevne, noe som har gitt linsen tilnavnet "halv hard". Den harde linsen brukes i dag mest ved spesielle optiske problemer, og krever en erfaren tilpasser.

Mange av Øyeoptikks kunder bruker harde kontaktlinser, og firmaet besitter en betydelig erfaring og kunnskap på dette spesialfeltet.

Progressive

Se bra på alle avstander med progressive linser. Hvis du føler at armene dine blir lengre og lengre når du leser er progressive kontaktlinser noe for deg. Med dem kan du se både på lang avstand og lese med. Linsene finnes som månedslinser og dagslinser.

Kosmetiske linser

Det finnes mangre grunner til å bruke linser med farge. Noen ønsker å variere sin egen øyefarge, og vi kan tilby et bredt utvalg av ulike fargede kontaktlinser. I andre tilfeller kan det være aktuellt å prøve å få en kontaktlinse til å likne mest mulig på et naturlig øye, for eksempel hvis det ene øyet er skadet. Da er spesielle kosmetiske kontaktlinser et ypperlig alternativ! Kosmetiske linser fåes både med å uten styrke, men viktigheten av riktig tilpassing før bruk er lik ved alle linsetyper.


Tilpasningen

Hvis du ikke har brukt kontaktlinser tidligere, eller ønsker å prøve nye typer, må disse tilpasses hver enkelt person. I Norge er kontaktlinser kategorisert som medisinsk utstyr fordi det øker risiko for infeksjon i øynene. Det er defor viktig at linsene er fint tilpasset dine øyne og at det kontrolleres at de fungerer fint. Vi følger med på at styrken er oppdatert og at strukturer i øynene ikke endres. Mer informasjon om dette gis ved tilpasningen.

Bestill time til synsundersøkelse

Med jevne mellomrom bør en undersøke synet. En øyeundersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker. Undersøkelsen tar omtrent 40 minutter.