Synet forandrer seg hele livet

Ja, faktisk forandrer hele kroppen seg fra vi blir født til vi dør. Vi tenker ikke så mye over det, da det går gradvis. Når det gjelder synet vet vi at mange barn blir nærsynte i 10-15 års alderen. Dette betyr at avstandssynet blir uskarpt og barnet begynner ofte å myse, spesielt om kvelden. Etter en jevn økning stabiliserer det seg ofte i 25-årsalderen.

Barn kan også være langsynte. Ofte justerer unge mennesker denne synsfeilen ved at de spenner øye-muskulaturen for å se klart. Dette kan etter en tid føre til symptomer som tretthet, hodepine, lysømfintlighet, uskarpt syn og økende spenning i skuldre og nakkemuskler.

Både barn og voksne kan få såkalte "skjeve hornhinner "(astigmatisme). Astigmatisme er når lyset brytes ulikt i øyets forskjellig akser. Synet oppleves som uskarpt. 
Presbyopi (også ofte kalt langsynthet eller alderdomssyn) inntrer hos alle iløpet av 40-års alderen, og skyldes den naturlige aldringsprosessen. Den reduserer evnen til å se skarpt på nært hold og man får behov for lesebriller. 
Som kroppen for øvrig har også synet lettere for å bli rammet av sykdom når vi blir eldre. De mest utbredte øyesykdommene er grå og grønn stær (katarakt og glaukom) og forkalkning på netthinnen (aldersrelatert makuladegenerasjon).

Heldigvis kan vi vanligvis ved hjelp av briller eller kontaktlinser beholde et godt syn langt opp i høy alder. Optikeren har god utdanning og kan undersøke synet ditt med hensyn på alle brytningsfeil og endringer. Ved mistanke om sykdom vil du bli henvist til øyelege.

Synet er uten tvil vår viktigste sans, og fra tid til annen er det viktig å bli minnet på alle de fantastiske opplevelsene som synet gir oss gjennom hele livet. Sørg for at du ikke går glipp av disse ved å gå rundt med for dårlig syn!

Bestill time til synsundersøkelse

Med jevne mellomrom bør en undersøke synet. En øyeundersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker. Undersøkelsen tar omtrent 40 minutter.