Synsundersøkelse

Godt syn er noe mange av oss tar som en selvfølge. Synsendring skjer ofte gradvis, og det er ikke sikkert du merker det før synet er ganske så svekket.

Tilpasser du hverdagen til synet ditt? Er du en av dem som leser mindre eller har sluttet med en hobby som du har vært glad i?

Forandringer i synet er den vanligste grunnen til at folk går til optiker. Men visste du at det også finnes en annen grunn til at du bør oppsøke optiker jevnlig? Vi vurderer øyehelsen din på hver eneste synsundersøkelse. Ukorrigerte synsfeil kan gi hodepine, plager med nakke og skuldre eller føre til at du går rundt og myser. Slike problemer kan ofte løses med briller eller kontaktlinser.

Når det gjelder øyehelsen din, så kan vi oppdage endringer tidlig. Dersom noe tilsier at du har en øyesykdom henviser vi deg videre til en øyelege for behandling. Trygt og godt, ikke sant? Optikeren er folkets første kontakt for bedre syn. Derfor er det like naturlig å gå jevnlig til optikeren som til tannlegen. Vi gjør alt vi kan for at du skal se så godt som mulig, så lenge som mulig.

Synet bør sjekkes med jevne mellomrom. Når du er over 60 år anbefaler Norges Blindeforbund en synsundersøkelse annet hvert år for å oppdage eventuelle øyesykdommer i et tidlig stadium.

En øyeundersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker

  • Eventuelle avvik i øyemuskulaturen blir avdekket.
  • Sidesynet blir evaluert, alle over 40 år testes med en spesiell synsfeltmaskin.
  • Trykket i øynene blir målt på alle pasienter over 40 år.
  • Øyets medier og netthinne blir undersøkt. Netthinnen kan også fotograferes. Vi bruker blant annet Optmap® som har en stor rekkevidde i netthinnens periferi og OCT som skanner lagene i netthinnen. Dette er et nyttige verktøy for å kunne sammenligne fra en undersøkelse til neste.

Bilde av Hans Christian - optiker

Alt dette gjøres for å avdekke tegn på øyesykdommer, som grå- eller grønn stær. Ved å sammenligne med tidligere funn og normalverdier, avdekkes eventuelle avvik eller endringer.

Les mer om øyets utvikling i løpet av livet.

Med jevne mellomrom bør en undersøke synet. En undersøkelse blir utført av offentlig godkjent optiker. Undersøkelse tar omtrent 40 minutter.

Meny