Synsundersøkelse

Tar du godt syn som en selvfølge? Uten jevnlige synsundersøkelser, kan synet svekkes mye uten at du merker det.

Leser du mindre? Eller har du sluttet med en hobby du var glad i? Mange tilpasser hverdagen etter endringer i synet, kanskje uten å tenke over det.

Ukorrigerte synsfeil kan gi hodepine, plager med nakke og skuldre eller føre til at du går rundt og myser. Slike problemer kan ofte løses med briller eller kontaktlinser. Derfor er det viktig å ta en synstest med jevne mellomrom. Det bør være like naturlig å gå jevnlig til optikeren som til tannlegen.

Er du over 60 år, anbefaler Norges Blindeforbund en synsundersøkelse annet hvert år for å oppdage eventuelle øyesykdommer i et tidlig stadium.

Dette skjer på en synsundersøkelse

Vi sjekker ikke bare synet ditt, men vurderer også øyehelsen din på hver eneste synsundersøkelse. Hvis noe tilsier at du har en øyesykdom, henviser vi deg videre til øyelege for behandling. Trygt og godt, ikke sant?

Øyeundersøkelsen blir gjort av offentlig godkjent optiker.

 • Eventuelle avvik i øyemuskulaturen blir avdekket.
 • Sidesynet blir evaluert, alle over 40 år testes med en spesiell synsfeltmaskin.
 • Trykket i øynene blir målt på alle pasienter over 40 år.
 • Øyets medier og netthinne blir undersøkt. Netthinnen kan også fotograferes. Vi bruker blant annet Optomap® som har en stor rekkevidde i netthinnens periferi og OCT som skanner lagene i netthinnen. Dette er et nyttige verktøy for å kunne sammenligne fra en undersøkelse til neste.

Øyesykdommer

Øyesykdommer kan være familiære, og eldre mennesker har større sannsynlighet for å utvikle slike tilstander. Derfor er det viktig å sjekke øynene jevnlig.

Synstest for barn

Hva vet du egentlig om synet til barnet ditt? Det er vanskelig for foreldre å oppdage synsfeil hos barn. De sier ikke i fra, de er jo vant til å se slik de gjør! Selv om det er vanskelig, finnes det tegn du kan se etter.

Tegn på at barnet ditt har synsfeil:

 • Barnet myser mye.
 • Klager over uklart syn.
 • Lukker ett av øynene.
 • Blir sliten ved nærarbeid.
 • Er lyssky eller veldig mørkredd.
 • Klager over hodepine.
 • Er klumsete.
 • Ser ikke objekter på avstand, selv når de blir pekt ut.
 • Klager over doble/hoppende bokstaver.
 • Har vanskeligheter med å sitte stille/konsentrere seg.
 • Unngår lesing og annet nærarbeid.

Den beste måten å finne ut hvor godt barnet ser, er en synstest hos optiker.

Synsundersøkelsen tilpasses barnets alder og ferdigheter. Det er ikke noe krav om at barnet må kunne lese bokstaver.

Det er viktig at foresatte er med på synstesten. Vi starter med å stille noen spørsmål om syn, utviklingen av synet, helse og hvordan barnet mestrer hverdagsaktiviteter. Optiker vil deretter undersøke flere synsfunksjoner, blant annet skarpsyn på avstand, lesesyn, fargesyn og samsyn. Det sjekkes samtidig om øynene er friske.

Øyemuskulaturen som styrer fokuseringen er veldig sterk hos barn, og det er vanskelig å få denne til å «slappe av». Derfor kan optikeren bruke øyedråper som får musklene til å slappe av i en begrenset periode. Da kan vi gjøre en mye mer pålitelig måling av barnets syn. Dette er særlig viktig for å avdekke langsynthet, som er den vanligste synsfeilen for norske barn.

Når vi er ferdig med undersøkelsen holder vi av god tid til å forklare resultatene og våre anbefalinger. Dersom det er behov for å gi barnet behandling med briller eller linser, vil vi forklare de ulike alternativene dere har.

Du finner mer informasjon barns synsutvikling på c)optikks nettsider.

Trenger du hjelp, eller lurer du på noe? Kom innom en av våre butikker, så får du hjelp av våre dyktige og hyggelige medarbeidere!

synsundersøkelse barn

Vi anbefaler synstest for barn ved skolestart (6 år). Dette gjelder alle barn. Deretter vil optiker anbefale videre oppfølging, og du får tilbud om å følge innkallingsrutiner. Hvis optikeren ikke finner noen synsfeil, er naturlig neste tid for undersøkelse i 4.klasse.

Våre priser

Full synsprøve
m/trykkmåling, synsfeltscreening og fundusfoto
fra kr 750,-
Full synsprøve
inkludert Optomap/OCT
fra kr 1050,-
Helseattest førerrett – syn
m/refraksjon
fra kr 750,-
Helseattest førerrett – syn
u/refraksjon
fra kr 450,-
Linsekontroll

fra kr 590,-
Utvidet linsekontroll

m/refraksjon
fra kr 750,-
Nytilpasning kontaktlinser

m/etterkontroll
fra kr 1250,-
Retilpasning kontaktlinser

m/etterkontroll
fra kr 990,-
Tilpasning spesiallinser/keratokonus

(f.eks. ortho-k, harde, scleral etc)
1200,-/time
Tilpasning av filterbrille fra kr 1200,-
Henvisning og NAV-søknad
fra kr 200,-
Optomap

fra kr 300,-
OCT m/fundusfoto

fra kr 300,-
Fundusfoto

fra kr 200,-
Trykkmåling

fra kr 150,-
Synsfeltscreening
fra kr 150,-
Utdrypping

fra kr 150,-
Hel innfatning kr 440,-
Randtråd/nylon/rim/strip kr 640,-
Garnityr/egen fasong kr 940,-
Stenger fra lager

(2 stk. inkl. montering)
kr 200,-
Stenger fra lager flex

(2 stk. inkl. montering)
kr 300,-
Lodding/sveising kr 250,-
Neseputer per par kr 70,-
Skruer kr 20,-
Skruer m/mutter kr 60,-

Timebestilling

Rodenstock DNEye Scanner

DNEye® Scanneren bruker avansert teknologi til å måle og analysere øyets unike egenskaper, for å produsere nøyaktige og individuelle brilleglass. Maskinen skanner øyet ditt ved å projisere en serie med forskjellige lysstråler inn i øyet, og måler hvordan lyset brytes og reflekteres tilbake.

Våre butikker

Åsane Storsenter

1.desember la vi ned vår filial i Åsane Storsenter, men vi fortsetter selvsagt virksomheten i våre to butikker i Bergen sentrum: Øyeoptikk Vestre Torggate 8 og Øyeoptikk Strandgaten 3.

Hva betyr dette?

Fra og med 1. desember flytter vi ditt kundeforhold til en av våre to butikker i Bergen sentrum. Vi overfører alle fordeler du har hatt, samt kundeopplysningene dine, slik at du ikke taper på endringen.

Vi er klar over at noen av dere vil få lengre reisetid, men vi håper at vårt service-kompetansenivå vil veie opp for ulempen dette måtte medføre.

Vi ser frem til å ta imot samtlige av våre kunder fra Åsane Storsenter i våre to butikker i Bergen sentrum. Om du lurer på noe i forbindelse med ditt kundeforhold eller flytting, kom innom en av våre butikker eller ta kontakt på telefon eller e-post.

Vi verdsetter deg som kunde og håper at du vil bli med oss videre.

Kontakt oss 

keyboard_arrow_up